Äntligen!

Har precis kommit in från en riktig långpromenad med Zack i det härliga vädret. Man blir så glad av att se alla söta små knoppar sticka fram lite här och var. Den sista biten på promenaden var det dessutom helt vindstilla. Otroligt skönt! Man känner liksom hur den här perioden, när de första värmande solstrålarna tittar fram, fyller en med energi inför en lång vårtermin med, för min del, c-uppsats. 

När vi kom in gick Zack direkt och la sig i den enda lilla solstrimma som når ner hit till källaren just nu, och såg allmänt sorgsen ut. Så jag släppte ut honom i trädgården istället, där han kan springa omkring, jaga lite höns eller bara ligga och glassa i solen som han gillar. 

Jag tänkte göra mig en stoor vaniljlatte och kanske gå ut i solen jag också. Kanske sätta mig med en bok och en filt i ett hörn där det är lä. För att sitta inne när det är såhär fint väder känns faktiskt som slöseri!

Vi hörs kanske senare idag! :)

Kram!

Kreativiteten flödar

Här kommer de utlovade bilderna på några av korten jag tillverkade i helgen när mamma var här!



Försökte anstränga mig lite extra för att göra ett kort utan att använda något svart också.





Men ack så lätt det är att åter halka tillbaka till favoriten svart!




Idag har jag börjat pyssla ihop en hel drös med påskkort som jag tänkte skicka i år. Men eftersom jag misstänker att några av de som jag planerar att skicka till också läser bloggen så vore det ju trist om jag la upp bilder på hur de ser ut. Men en liten tjuvtitt från pysslandet kan jag nog bjuda på!



Kram!

Hundvakt

Denna helgen är jag hundvakt till mina hyresvärdars hund Zack. En väldigt pigg och stark hund som kräver en del. Men ack så söt när man väl lär känna honom! :) Och visst är det bra när man har någon som får en att faktiskt gå ut i friska luften, när man annars förmodligen hade suttit inne och pysslat eller bara latat sig hela helgen.




Kram!

Åh ni ljuvliga bakverk

Såhär i semletider, och speciellt idag på självaste fettisdagen, fylls både munnar och bloggar med mängder och åter mängder semlor av olika slag. Så när jag idag bestämde mig för att baka egna semlebullar kunde jag välja och vraka mellan recept, som alla benämns som "det allra bästa". Det slutade med att jag valde Söta sakers recept. Det kändes okomplicerat på nåt sätt, och jag valde att lita på någon som till och med skrivit en bok om just söta saker.

Och ojojoj vad gott det var med hembakta semlor. Jag slängde ihop en direkt när bullarna svalnat lite och den försvann blixtsnabbt vill jag lova. Den här årstiden som är väldigt grå, trist och framförallt kall förgylls helt klart av denna helt fantastiska högtid. Hade nog inte stått ut den här perioden när man bara går och längtar efter vår, sol och värme om man inte hade dessa små godingar att glädjas åt! (Och om drygt en månad är det ju våffeldagen! Ytterligare en härlig dag att se fram emot!)






Mycket mandelmassa, mycket grädde och mycket florsocker ska det vara! Mums! (Just denna semlan fick kanske lite väl mycket grädde, men råkade vispa lite mer än vad som behövdes. Och slänga kan man väl inte göra?!)


Lite senare kom en vän hem till mig på semlefika, och då gjorde vi semlorna såhär snygga!



Kram!


Frön, nötter, flingor och gryn.

Jag är inne i en riktig müsli-period just nu, och det tillsammans med att min lilla ugn inte klarar av så stora satser egen müsli åt gången gör att jag istället får göra det ofta. Idag gjorde jag dock en hel sats, och körde två omgångar i ugnen istället. Idag gjorde jag dessutom müslin utan någon råsocker, och det var minst lika gott som med! Så om man vill ha en lite nyttigare variant funkar det bra att helt skippa sockret.

Sedan bytte jag plats på lite saker i mina glasburkar, så att müslin fick en större burk. Havregrynen fick flytta till en för tillfället tom pastaburk och i den gamla, lite mindre müsliburken hällde jag upp lite frön av olika slag som också kan vara gott i yoghurt eller fil om man inte alltid vill äta müsli. 






Imorse tog jag frön av olika slag, gojibär och lite honung i filen.
Ett gott alternativ till müsli!


Kram!

Fantomenkaka

Blev ordentligt lördagsmys idag. Hittade ett recept för ett tag sedan på Petras blogg som lät helt fantastiskt gott. Och efter ikväll så vet jag att DET var det! Försvinnande gott helt enkelt. Något som jag absolut lär baka flera gånger!

Jag valde att göra kakan i en lite mindre form än det som står i receptet och gjorde på ungefär 2/3 av alla ingredienser. När kakan var färdig lade jag upp den i en pajform, det bästa "uppläggningsfatet" jag kunde komma på just för stunden.








Så, för er som vill prova att baka denna sinnessjukt goda skapelse,
här kommer receptet:


FANTOMENKAKA

Temp i ugn: 200 grader
Långpanna 35x40 cm

Kladdkaka:
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt margarin
6 dl socker
4 ägg

Glasyr:
200 g kokosflingor
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
75 g margarin

Vispa ägg och socker. Rör ned margarin, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten på bakpapper i formen. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 min. Bred glasyren på kakan och grädda i ca 10 min eller tills den blivit ljusbrun. Ta ut kakan och låt den kallna innan den skärs.



Kram!


Iskallt hav

Mamma och lillebror är och hälsar på i Malmö nu. Igår tog vi en sväng bort till Västra hamnen och Bo01. Det var strålande sol och bitande kallt och vi passade på att fota det isiga havet. 







Och jag fick också vara med på bild.


Idag är det grått, mörkt och regnigt ute. Vill helst inte gå ut alls, så jag och mamma har pysslat lite. Har gjort lite fler kort som det nog kommer bilder på senare!

Kram!

Kort för skojs skull

Jag fastnade verkligen för det där med att göra kort och har redan köpt lite roliga scrapbooking-grejer så att jag kan göra fler! Det tråkiga just nu är att inte kunna göra korten till någon speciell, då jag inte kan komma på någon som snart fyller år eller skall firas på annat sätt. Så än så länge gör jag korten mest för skojs skull och lägger på hög till något passande tillfälle!


Här har jag gjort två kort till, och använt mig av mina nyinköpta stansar:
en blomstans och en hörnstans.



Och här är några detaljbilder på de två kort jag visat tidigare!









Kram!

Müsli från scratch

På bloggar åt höger och vänster visas egna recept på müsli. Det är inne att göra själv, och de flesta tycker att köpemüsli ju är så himla tråkigt och torrt. Jag tänkte ansluta mig till mängden och visa min variant. Jag har ett grundrecept som jag brukar utgå ifrån, men experimenterar gärna från gång till gång. Denna gången blev det till exempel lite kokos och och dinkelkorn utöver grundingredienserna. 



Grundrecept:
5dl havregryn
5dl rågflingor
1,5dl linfrön
1,5dl solrosfrön
200g nötter/sötmandlar
1 dl råsocker
0,5dl rapsolja
2dl vatten


Hacka nötterna/sötmandlarna grovt och blanda ihop alla de torra ingredienserna. Häll över rapsoljan och vattnet och rör ihop. Häll allt i en oljad långpanna och rosta i ugnen i 200 grader. Rör om några gånger då det bränns ganska lätt. 

Låt svalna och blanda eventuellt i russin och hackad frukt. 
Förvara müslin i en tät burk. 





Jag brukar bara ta sötmandel (inga andra nötter) men ibland skippar jag det helt. Kul med lite omväxling. Sedan blandar jag i russin och gojibär när müslin kallnat. Lägger sedan i en glasburk och låter stå framme på en hylla, då det både ser fint och gott ut.





Kram!

Solens strålar värma..








Med strålande sol, en vårigt blå tröja och min vita fina klocka känns våren inte så långt borta ändå! *Drömmer mig två månader fram i tiden.*

Kram!

Ett par kort och strålande sol.

För ett litet tag sedan hittade jag bloggen Frippan som är full av pyssel, pärlor och annat jag gillar. En av ägarens specialiteter är dessutom att tillverka egna kort och jag blev inspirerad att också prova. Jag började på ett kort redan i förrgår, men hann inte klart, utan fortsatte igår. När det var klart tyckte jag att det var så roligt så jag gjorde ett till! 


Och såhär snygga blev dem:





Även bloggen Fiffiga systrar har lagt upp en del tips och bilder på egentillverkade kort och jag känner att jag just nu är inne i någon slags kreativ period. Ska försöka utnyttja det och bara tillverka så mycket jag kan!


Nu är det dags för lite ärenden på Mobilia med Rasmus. Härligt att vara lediga tillsammans. En dag som den här dessutom, med strålande sol, borde man verkligen utnyttja till fullo. Blir nog en promenix bort till affärerna! :)

Kram!



Min pyssliga sida fick komma fram.

När jag väl lyckas sätta mig ner och pyssla med något så älskar jag det. Kan sitta i flera timmar. Mitt problem ligger i att jag har svårt att verkligen sätta mig ner och fokusera på just pysslet. Men igår lyckades jag faktiskt. Jag "tvingade" mig själv att varva ner och faktiskt förverkliga någon av mina planer genom att plocka fram massa material på köksbordet. Jag började med lite decoupage. 


Ett par tomma, klara ljushållare från IKEA skulle få ett nytt utseende. 



Men OJ vad svårt det var att få det slätt och fint.
Jag nöjde mig med att göra den lilla.




Sedan bestämde jag mig för att klä en liten låda i fint papper.



Och den blev såhär tjusig!





Sedan fortsatte jag pysslet med att tillverka ett kort, men hann inte bli klar innan det var dags att sova. Så idag fortsätter pysslet och resultatet kommer i ett annat inlägg! :)




En bokmals återkomst.

Har läst ut "En minishopaholic i mammas fotspår" och dessutom hunnit läsa en av ungdomsböckerna: "Ursäkta att man vill bli lite älskad" nu. Åh så härligt att ha kommit igång med läsningen igen. Och jag kände igen mig så mycket i den sistnämnda. Kanske inte varje detalj men alla känslor, tankar och det dåliga självförtroendet var ju mig på pricken! 



Satt och kollade runt på lite bloggar innan och läste om någon som förde statistik på sin läsning. Det tog mig omedelbart tillbaka till högstadietiden då vi i sjuan fick i uppgift att skriva ner alla böcker och dess sidantal som vi läste. Min lista blev snabbt väldigt lång, då jag var i en av mina bokslukarperioder. I åttan någon gång hade de flesta i klassen för länge sedan slutat skriva men jag vägrade. Jag höll på med min lista ända till den dag vi slutade nian, och det blev många A4-papper för att inte tala om hur många sidor det tillslut blev. Tror nog att jag har kvar listan hemma i Borås någonstans. Kanske ska leta reda på den någon gång mest för att bli nostalgisk.

Nästa bok är redan påbörjad och den heter "Ett litet hål i mörkret" och den ska jag fortsätta med om en stund när jag har läst på lite inför seminariet imorgon och sedan kommit i säng. 



Dagens kvällsmat blev äpplebitar med vaniljkesella och kanel. Mums!

Hejs!

Tre år.

Idag har jag och Rasmus varit tillsammans i tre år. Det låter så länge på nåt vis, och visst har vi hunnit med sjukt mycket tillsammans. Ändå känns den tiden som var för tre år sedan inte alls långt bort. Kinaresan med klassen, balen och studenten var i antågande och det känns så nyss på något vis. Kanske för att de här åren i Malmö har gått så ruskigt snabbt. "Nuet" känns alltid så långsamt, men så fort "nuet" blir "dået" så gick visst allt i en rasande fart.


I alla fall. Jag är ingen sån person som firar minsta lilla sak, men 3 år känns ändå som något man kan uppmärksamma lite extra. Men så blir det inte. Jag träffade Rasmus ca 2 minuter imorse (jag låg i sängen, halvt sovandes och han stressade för att han gått upp 7 minuter innan han behövde gå till bussen). Han jobbar i Kristiansstad till på torsdag, så det kan faktiskt bli så att vi inte ses förrän då. Väldigt mycket firande blir det alltså inte. Jag har inte ens hunnit ge honom presenten som jag köpt till honom. Tråkigt! Jag fick en väldigt fin klocka av honom, som jag har velat ha länge, och som jag är jätteglad för! :) Och så hoppas jag på kanske en middag ute eller nåt på fredag då vi båda är lediga. Kanske ska föreslå brunch?



<3


Söta små namnhjärtan.




Det blev lite mer pyssel! :)

En återigen full burk.



Sådär! Mina biscottis är klara och burken är återigen härligt full! Det blev en favorit i repris: biscottis med apelsin-, kanel- och vaniljsmak. Dock är de bara en favorit för min del. Rasmus vill hellre ha äpplesmak. Men den som bakar (och sen äter de flesta) bestämmer!

Har faktiskt hunnit med lite "pyssel" också. Inte något av det jag tänkte, men jag såg att mitt receptblock jag fick av mamma när jag flyttade hemifrån var fullt med recept på lösa papper och bestämde mig för att skriva och limma in dem. Alltid skönt att slippa massa lösa blad tycker jag.


En sak i taget.

Ni vet allt det där som man hela tiden tänker att man ska göra. Det man på kvällarna ligger och tänker att "imorgon! imorgon hinner jag göra allt det där!". Det är sånt som för mig aldrig blir av. Tyvärr. Jag har alltid så mycket idéer och planer att jag får panik och inte gör något alls. Men idag hade jag bestämt mig. Något av allt det jag så länge funderat på skulle minsann bli gjort. Min första tanke var något av allt det pyssel jag planerat och handlat på mig saker till. Min andra tanke var att baka nya biscottis till den där burken som stått tom nu ett tag sedan jag tog den sista av förra omgångens biscottis.

Tidsoptimist som jag är tänkte jag att jag kunde ju faktiskt pyssla under tiden jag bakar, för det är ju ganska långa omgångar i ugnen. Nu sprids en härlig doft i hela köket från ugnen och jag har fortfarande inte börjat pyssla. Istället försöker jag varva ner lite (efter att ha handskas med en onaturligt kladdig och kletig deg) med kaffe och fruktsallad. Och kanske blir det inget pyssel alls idag, men jag känner mig ändå nöjd med att ha lyckats göra något på den där långa listan som finns i mitt huvud. 



Jag gillar att äta fruktsallad med gaffel. Liksom ta en bit i taget och njuta av smaken från varje frukt. Speciellt när man äter det utan något till. Annars är ju fruktsallad med vaniljglass underbart gott! 




En klick grädde.



Svart kaffe är inget för mig, och när jag insåg att mjölken var slut fick jag leta fram den där sprutgrädden igen. Smakade helt okej, men kaffe med mjölk är ändå svårt att slå! 




Lite vitt, lite silver och lite doft.

Med mig från TGR i förrgår fick bland annat den här söta lilla ljuslyktan följa med. Jag har länge velat ha en sån ljuslykta med en "grop" däruppe för doftolja, och när jag hittade den här vita för ynka 30 kr blev jag glad! Den lyser så fint nu i sovrummet och med min rosendoftolja som jag hade sedan jag gjorde tvålar så doftar det dessutom ljuvligt. Den silvriga skålen som jag också har ett ljus i hade jag sen innan och den är också en av mina favoriter som jag var tvungen att köpa när jag hittade den i butiken Betty's i Borås.





(Ledsen för mina bristande fotokunskaper tillsammans med halvdan mobilkamera)


Fiskar lite.

Hej mina kära vänner! Jag och min vän Siri är med i en tävling som Skanska anordnar, och vinnaren får åka till New York!! Vi skulle bli väldigt väldigt glada om du skulle vilja rösta på oss här. Tacktacktack du vänliga själ som hjälper oss!




RSS 2.0