29 september

Det borde vara olagligt att börja klockan åtta på morgonen. Speciellt när man haft nästan en hel vecka med långa sovmorgnar och sedan varit ledig i tre dagar. Då är det sannerligen inte lätt att gå upp från den varma sängen när klockan ringer halv sju på morgonen. Att man dessutom vet att man inte slutar skolan förrän kl 16 gör det inte direkt lättare. Vad som däremot fick mitt humör att stiga denna morgon var att himmelen var klarblå och det verkade bli en sån där underbar höstdag som jag älskar. En sån när det är riktigt kallt men med blå himmel och sol. Underbart. Synd bara att större delen av dagen skulle spenderas inomhus. (Visserligen blev det senare på dagen sämre väder och de regnade en skvätt innan ikväll.)

Skoldagen började med två föreläsningar, sedan var det lunch och därefter ritningslektion. Då fick vi tillbaka ritningarna till vår första uppgift. Jag fick OK på båda, vilket innebar att man inte behövde rätta till något. Är riktigt nöjd med detta då min lärare sa att de allra flesta i alla fall hade något de fick rätta till. Vi lämnade även in uppgift två och började på uppgift tre som ska in om en vecka. Denna nya uppgift krävde att jag än en gång fick gå tillbaka till "mitt hus" för att ta kort på det då vi ska beskriva vad för material som används i byggnadens fasad på vår ritning, så jag har ännu inte hunnit börjat rita på den.

När jag kom hem från skolan idag hade jag en sån sjuk huvudvärk att jag åt lite snabbt och sen gick jag och lade mig och sov en stund. Var riktigt skönt och jag vaknade betydligt piggare! Då bestämde vi oss för att dra och träna lite. Vi köpte idag träningskort, jag köpte ett Allkort för 12 månader och Rasmus köpte ett klippkort. Detta betyder att vi kan träna vad vi vill på alla de olika friskis, så jag ska nog köra ett spinningpass någon dag i veckan med en tjej i klassen. När jag ändå pratar om friskis kan jag ju passa på att berätta att de inte har likadana skåp i omklädningsrummen som de har i Borås. Här måste man ha med sig ett eget hänglås så att man kan låsa ett skåp man lånar. Skåpen klipps dock upp varje kväll, så man kan inte ha kvar saker där eller så. Med tanke på detta var jag och Rasmus och köpte varsitt hänglås på Clas Ohlson i förrgår så att vi kan låsa in våra saker. Rasmus gjorde dock bort sig totalt idag då han lyckades låsa in alla tre (!) nycklarna i skåpet, så att han fick be en som jobbar där att klippa låset åt honom. Suck, jag säger då det. Haha!

I brist på speciella bilder från idag lägger jag upp ett par bilder som är tagna vid strandpromenaden vid Västra hamnen. Den första är från en kväll för ett par veckor sedan då jag cyklade dit och satt och läste en stund. Den andra är från när pappa var nere och hälsade på. På den bilden ser man även en liten del av Turning Torso i bakgrunden. Västra Hamnen är verkligen ett jättefint och mysigt ställe att vara på när det är fint väder, så dit får ni gå om ni hälsar på mig, eller är i Malmö för andra ärenden också för den delen.- Paulina

28 september

Efter städning, tvättning, shopping och glassätning på glassfabriken avslutades gårdagen med bio. Vi såg filmen "Flickan som lekte med elden". Den var faktiskt riktigt bra, minst lika bra som första filmen enligt mig, men inte riktigt lika bra som första filmen enligt Rasmus. När man går på bio är popcorn ett självklart måste och vi slog till stort och köpte det så kallade "Hollywood meal" vilket innebar en stor popcorn och två stora drickor (0,8 liter var!). Med tanke på att vi precis innan vi åkt hemifrån ätit middag tvivlade jag starkt på att vi skulle orka ens hälften av alla popcorn och all dricka och jag började planera för att ta med det hem, fattig student som man är, haha, men på något vis lyckades vi faktiskt klämma i oss nästan alltihop. Man kände sig inte alls tjock eller så efteråt. haha.

Kvällen idag spenderades på krogen Nyhavn med lite folk eftersom en klasskompis fyller 21 idag. Kände dock inte för nåt direkt festande då det är skola 8-16 imorgon, så drack en cider bara. Förövrigt har jag inte fått mycket vettigt gjort idag, trots att jag inte hade någon skola idag. Jag hade planer på att plugga och träna idag, men det blev inte så mycket med det, förutom att jag gjorde klart uppgiften som skall lämnas in imorgon. Vänta, när jag tänker efter så har jag ju faktiskt gjort lite vettigt idag trots allt. Har tvättat lite även idag och lagat mat har jag också gjort. Jag känner mig så duktig som lagade mat både igår och idag. Visserligen är det oftast rätt simpla saker jag lagar till, men jag kan faktiskt göra avancerade maträtter också om jag bara vill. Så det så!

Jag har förövrigt hört lite rykten om att jag borde lägga in bilder här på bloggen. Detta är något som jag faktiskt har tänkt på, men jag har inte riktigt orkat bara, vilket egentligen är rätt konstigt med tanke på att det är hur enkelt som helst att lägga in en bild. Därför tänker jag försöka ta tag i detta och i fortsättningen lite då och då visa vad jag hittar på med bilder också och inte bara i text. Så varför inte börja redan idag. Nedan ser ni en bild på min skola. Närmaste huset heter Ubåtshallen och det som syns längre bort är Kranen. Jag har lektioner i båda byggnaderna.
Dessa två bilder visar det huset som jag i de tre första uppgifterna gör ritningar av i kursen Arkitekturens grunder.


- Paulina

26 september

Efter flera timmars slöande och velande om vad vi skulle hitta på idag, bestämde vi oss tillslut för att träna. Vi packade därför träningskläder och cyklade sedan till det närmaste av de fyra friskis som finns i Malmö, nämligen det på Heleneholm. Väl där fick vi köpa medlemskort och då ingick en provgång på valfri träning, så vi gick till gymet. Allting kändes en aning mer high-tech än det som finns på friskis i Borås. Till exempel så tog de otroligt snygga (?) kort på oss med en webcamera, som sedan hamnade på våra medlemskort. Medlemskorten användes heller inte bara för att "checka in" på ett pass eller gym utan man behövde dem även för att över huvud taget komma in till lokalerna. Det var precis sådär som det är på Stadsparksbadet i Borås. Man drog sitt kort, och sen kunde man gå igenom en sån där snurrande grej. Gymet var stort och fräscht, trots att hon i kassan sagt att de bygger om så att gymet är ganska litet nu. Det fanns många maskiner att välja mellan och framförallt positivt var att det fanns riktigt många konditionsmaskiner. Vad som förvånade mig en aning, men enbart positivt, var att det på alla konditionsmaskiner fanns inbyggda fläktar (!) som startades automatiskt när man kört en liten stund. Mm, jag gillar redan Malmös friskis! Ytterligare en väldigt positiv sak, som kanske kan ses som aning viktigare än de inbyggda fläktarna, är att när man köpt ett träningskort gäller detta på alla fyra friskis i Malmö. Riktigt bra att man kan variera sig lite och bra om man ska träna med någon annan som kanske har närmare till ett annat friskis.

När vi tränat färdigt cyklade vi och handlade lite ingredienser till kvällens matlagning. Vi (eller kanske mest Rasmus) lagade ugnsstekt potatis, fläskkotletter och svampsås. Riktigt gott! Det är ju verkligen helt perfekt att ha sin pojkvän här som lagar mat åt en! hihi. Bara det att jag höll på att äta upp all svamp innan den hamnade i såsen, så Rasmus var tvungen att gömma den för mig. När maten var uppäten var det bara diskning som återstod och jag tänkte att eftersom Rasmus lagat maten kunde ju jag faktiskt diska. Så det gjorde jag. Jag har faktiskt insett att diskning inte är såå fruktansvärt hemskt som jag alltid tänkte förut. Nu när jag flyttat måste jag ju diska i stort sett varje dag och jag har övergivit de där smarta tankarna jag jämt hade förut när jag diskade: "Fy, vad det här är tråkigt. Fy, vad det här är tråkigt. Fyy, usch och blää!". Typ sådär tänkte jag för varje bestick eller varje liten sak jag diskade. Nu äntligen har jag kommit fram till att det blir ju faktiskt inte bättre av det där. Diskning är ett måste, that's it! Och som sagt, det är inte så extremt tråkigt ändå.

- Paulina


24 september

Igår kom Rasmus ner hit till Malmö. Underbart att träffa honom igen! Jag gick för att möta honom på bussterminalen. Det tog ganska exakt 50 minuter, och då gick jag ändå rätt snabbt, så imorses var jag faktiskt lite seg i benen. Suck, jag borde verkligen börja träna ordentligt snart. Har faktiskt planer på att köpa ett nytt träningskort på friskis nästa vecka. Får se till att jag faktiskt fullföljer det med.

Idag var det lite mer skola än igår, så jag lämnade Rasmus hemma så han kunde sova länge. Hade dock visat ut på kartan vart Mobilia ligger så han hade nåt att göra tills jag slutade skolan. När jag väl slutat träffades vi där och handlade lite potatis och så, så vi skulle kunna laga mat på kvällen. Dock så blev planerna ändrade när en gammal kompis till mig hörde av sig och frågade om han kunde få hälsa på en sväng efterssom han ändå skulle köra ner till Lund med jobbet. Självklart fick han det och han, hans kompis, Rasmus och jag gick istället och åt på en pizzeria nära Dalaplan. Var riktigt goda pizzor faktiskt, så dit kan jag nog tänka mig att gå igen. När vi ätit skulle de andra åka vidare, så jag och Rasmus gick hem och tog det lugnt framför tvn resten av kvällen.

Imorgon ska jag till skolan vid 12 för att träffa min grupp i Grafisk form och Layout. Vi tänkte försöka komma fram till en smart idé till uppgiften som vi fått, att göra om "betongkilen" som ligger bredvid skateparken till en snyggt område. Vi får väl se om vi kommer fram till något kul. Efter det har vi föreläsning plus labb ända till klockan 17. Lite segt på en fredag och lite tråkigt för Rasmus som nog inte kommer ha så mycket att göra under den tiden. Men sen är jag ledig i tre dagar. Wooh! Då ska jag dra med Rasmus på sightseeing i Malmö, spännande.

- Paulina

22 september

Denna morgon gick jag nog upp en aning för sent. För när jag kommit ut ur duschen insåg jag att det var ungefär tio minuter kvar till den tid jag hade tänkt cykla egentligen och då hade jag varken ätit frukost, fixat lunch eller plockat ihop skolsakerna jag skulle ha med mig. Plus att jag då skulle ta på mig kläder, fixa håret och sminka mig. Allt det på tio minuter. Inte särskilt troligt. Jag klarade det dock på 25 minuter och sedan blev det ilfart till skolan. Jag kom visserligen i ganska god tid till skolan, men kände mig ungefär som en kokt tomat eller nåt. Galet varm och med ben som ömmade. Till råga på allt hade jag den jädrans låten "Fröken Fräken" på hjärnan hela morgonen! Nåväl, går man inte upp i tid så får man skylla sig själv, det vet jag. Tack och lov så är det inga fler alltför tidiga morgnar den här veckan i alla fall.

Förmiddagen i skolan ägnades åt programmet Illustrator. Lite föreläsning och sedan övning i tre timmar. Var faktiskt ett riktigt roligt program och om jag lägger lite tid på det tror jag att jag kan få bra kläm på det. Men så är det väl med alla program. Jag lär ju inte kunna lära mig alla program vi ska hålla på med jättebra. Man får väl helt enkelt lära sig alla lite lagom mycket och sedan lägga mer tid på de som är roligast/mest användbara. På fredag ska vi i alla fall gå igenom InDesign. Hoppas att det också är ett roligt program att jobba med.

På den två timmar långa lunchen åt vi först lite mat och sedan la jag och en klasskompis oss i varsin soffa och sov en stund. Eller, jag slumrade nog bara till lite. Hon däremot sov som en stock! Efter lunchen hade vi ritningsövning i tre timmar. (man behövde dock inte vara där hela, så jag gick när det var 40 min kvar) Jag fick äntligen lämna in uppgift 1 och sedan introducerades uppgift 2. Jag hann nästan bli klar med ritningen som hör till uppgiften på lektionen, bara lite små detaljer kvar. Det som känns tyngst denna uppgift är texten som ska vara till. Uppgiften handlar lite om hur huset är uppbyggt, vilka väggar som är bärande osv. så detta känns lite svårare att skriva om än det vi skrev i uppgift 1, men det blir nog bra. Rasmus får hjälpa mig när han kommer ner! Hihi.

Avslutningsvis måste jag bara berätta vilken lyxmåltid jag fixade till åt mig idag. Jag åt potatis, köttbullar, sås och lingonsylt. Inga nudlar här inte! Det var faktiskt första gången i mitt liv som jag lyckades göra en riktigt bra sås. Är fruktansvärt stolt över mig själv. Gjorde dessutom mycket sås, så den räcker ett par middagar till. Perfekt!

- Paulina

21 september

Gårdagen spenderades till större delen av att visa runt pappa lite i Malmö. Var underbart väder, så det var en perfekt dag för en liten rundtur. Jag visade honom bland annat min skola, Zlatans hus och självklart Turning Torso. Vi åt mat på en restaurang på Gustav Adolfs torg och sedan åkte vi och handlade lite mat. Jag fick även välja ut en fin grön växt som jag fick, som nu står fint  i mitt kök. På kvällen lärde pappa mig att göra köttbullar. Det var faktiskt inte så svårt, så det gick riktigt bra och köttbullarna blev hur goda som helst. Får nog bli lite köttbullar till middag imorgon faktiskt.

Idag tänkte jag fortsätta min rundvisning litegrand, men det slutade med att vi hamnade på Malmöhus Slott där vi gick runt på de olika museer som fanns där. Efter det fanns det inte så mycket mer tid för rundvisning, utan vi åkte in till centrum, åt på Mando Steakhouse och sedan åkte vi och handlade lite mer mat till mig, så nu är frysen och kylen välfylld igen och jag behöver nog inte handla än på några dagar.

Väl hemma igen skulle vi försöka beställa biljetter till elfsborgsmatchen på ticnet. Det blev dock lite konstigt eftersom jag inte har någon skrivare och det bara gick att beställa sådana biljetter man skulle skriva ut själv. Vi försökte därför gå till en spelbutik som ligger nära där jag bor och ta ut biljetterna där, men eftersom vi beställt "fel" biljetter kunde de inte hjälpa oss. Det slutade med att vi fick låna min hyresvärds dator och skrivare för att kunna få våra biljetter utskrivna. Dock känns allt detta krångel för matchen som otroligt bortkastad tid just nu. Det var den tråkigaste matchen jag sett på länge. Elfsborg spelade dåligt och det slutade med att Malmö FF vann med 5-0! Det borde inte ens få ske!!

Nu har pappa alltså åkt hem till Borås igen, så jag nu är jag själv ett par dagar innan Rasmus kommer ner på Onsdag kväll. Längtar så otroligt mycket, var alldeles för länge sedan vi sågs! Därför (och även på grund av att jag har skola 8-17 imorgon och behöver vara pigg) tänker jag gå och lägga mig nu, för då går tiden snabbare och det blir snart onsdag kväll!

- Paulina

19 september

Gårdagen var faktiskt mycket trevlig. Timmarna i skolan ägnades åt Photoshop. Både föreläsning och så kallat labb då vi fick testa på lite grunder i programmet. Trots att jag arbetat ganska mycket i Photoshop innan, lärde jag mig faktiskt lite nya grejer som nog kan vara användbara. Det är det som är det positiva med att ha vettiga lärare som verkligen går igenom hur man gör saker och ting. (Förlåt alla mina datalärare på teknis, men ni var nog inte så bra på att förklara faktiskt).

På kvällen gick jag, två klasskompisar och två koreanska tjejer som kände en av mina klasskompisar till en krog på Möllan där vi satt och hade det trevligt ett tag, drack lite cider och öl och bara pratade. Pratade på engelska kanske ska tilläggas då de två koreanska tjejerna är utbytesstudenter och inte kan nån svenska. Efter detta gick vi till en skum fest som var i en av mina klasskompisars hus. I stort sett alla pratade engelska och det kändes bara allmänt konstigt, så jag gick därifrån ganska tidigt. Väl hemma åt jag glass och kollade lite på tv innan jag gick och lade mig. Myspys.

Denna dag har jag spenderat genom att tvätta två maskiner tvätt, städa (i stort sett) hela lägenheten och handlat. Känner mig så otroligt duktig och vuxenpoängen bara flödar! Dock så råkade jag ut för ett litet missöde under min städning. Jag reste mig upp samtidigt som jag vände mig om eller nåt tror jag och slog i huvudet jättehårt i en skåpskant. Var en aning snurrig där ett tag, men det gick över snabbt och resulterade bara i en liten röd bula i pannan som lätt går att dölja med luggen.

Runt halv åtta dök pappa upp, fast det först efter att ha irrat runt en stund i Malmö medan jag försökte leda honom rätt via telefon. Var inte det lättaste vill jag lova, och det berodde inte på mig, trots att jag är känd för att ha galet dåligt lokalsinne. Till slut hittade han dock hit och det var kul att träffa honom igen, var ju trots allt ett tag sedan sist. Vid niotiden gick vi till en krog/pizzeria som ligger på andra sidan kvarteret där jag bor och åt pizza. Jag har varit sugen på pizza hela veckan så det var riktigt gott! Resten av kvällen har vi mest tagit det lugnt, kollat lite på tv och så. Imorgon ska jag visa runt pappa i Malmö, i alla fall de ställen jag känner till. Har ju trots allt inte bott här allt för länge, så känner bara till små delar av den stora staden.

- Paulina

17 september

Idag var der inlämning av vår allra första uppgift. Det var bara det att våra lärare säger på lektionen att det visst stått fel i hennes papper, så om man vill kan man lämna in på tisdag morgon, men då får vi inte lektionstid på oss utan då kommer hon introducera uppgift 2. Eftersom jag var nästan klar ville jag ändå lämna in uppgiften idag så att jag blev av med den. Dock så krånglade datorerna så det tog längre tid än beräknat att skriva ut texterna och sedan kopiera, så när jag väl var klar hade vår lärare gått. Men nu är jag iaf HELT klar. Bara att lämna in papprena på tisdag morgon, behöver inte tänka mer på det vilket är väldigt skönt. Jag får se till att undvika att kolla mer på ritningarna under helgen bara, för då kommer jag säkert se massa smågrejer som jag vill rätta till.

Idag var kompendierna till Arkitekturens grunder klara, så vi fick köpa alla fyra för 200kr var. Dock så bestämde jag och en klasskompis att vi bara köper en uppsättning och så kopierar hennes mamma upp en extra på sitt jobb, därav sparar vi 100kr var, wohoo, mycket pengar när man är fattig student! Jag har även varit och hämtat två böcker som jag beställt, "Grafisk Kokbok" och "Arkitektens handbok". Måste dock skicka tillbaka "Grafisk Kokbok", eftersom framsidan var smutsig och såg typ vikt ut. Betalar jag så mycket för en bok, ska den faktiskt vara fin när jag får den! Tyvärr så behöver jag även köpa ännu fler äckligt dyra böcker, men jag kände att jag inte ville köpa alla på en gång, då har jag nog inte råd med mat resten av månaden.

Idag har jag ätit potatis! Ja alltså, jag åt ju inte bara potatis, utan jag åt fiskbullar till (Jag vet att det är jättemånga som tycker att det är totalt oätligt, men jag gillar det faktiskt!). Men saken är den att nu när jag inte äter potatis så jätteofta så är det så obeskrivligt gott! Jag älskar verkligen potatis! Mums! På tal om saker som är goda förresten, så körde glassbilen förbi här innan idag. Jag motstod dock frestelsen att gå ut och köpa något, jag har ju faktiskt redan lite glass i frysen, jag får väl äta upp den först.

- Paulina

16 september

Idag har det varit en riktigt trevlig dag. Träffade en tjej i min klass i stan kl två för att gå och fika. Det blev dock Subway istället eftersom vi båda var ganska hungriga. Efter det gick vi runt i centrum, hon visade lite roliga ställen och vi kollade i affärer. Hon visade bland annat en jättemysig affär som hade allt man kan tänka sig. Jag skulle nog kunna gå runt därinne i en evighet, ni kanske vet hur jag är! Vi shoppade lite kläder också. Jag köpte en svart mysig tröja och ett lila linne. Riktigt nöjd med mina inköp faktiskt. Vi avslutade vår lilla centrumvisit med underbart god glass på Glasspalatset (tror jag det hette). Sedan cyklade vi och hämtade ut mitt körkort! Äntligen, och då menar jag verkligen ÄNTLIGEN, slipper jag mitt otroligt hemska ID-kort. Kan numera stolt visa upp körkortet istället för mitt så kallade "före tjockholmen-kort". Att jag får köra bil är ju heller inte helt fel.

Kan även berätta att jag imorgon får min efterlängtade T-linjal. En annan klasskompis var och köpte det idag och då var hon snäll och köpte en åt mig med. Så jag får helt enkelt fixa det sista på ritningen imorgon på lektionen innan det är dags att lämna in, men det fixar sig nog. Har inte så mycket kvar tror jag inte. När jag ändå pratar om ritningsmaterial och sånt kan jag ju bara nämna att ni fattar inte hur sjukt användbar en batteridriven suddmaskin är! Hade aldrig klarat mig utan den, så det var väl spenderade pengar. Helt perfekt när man ska sudda små saker som är mellan streck med pyttesmå mellanrum. Galet.

Nu måste jag försöka skriva ihop två korta texter om mina ritningar och även fixa ritningshuvud. Sedan blir det sova, för imorgon är det skola klockan 9-15 som gäller.

- Paulina

15 september

Alla ni som känner mig riktigt bra vet att jag håller på med platespotting. Dvs. Jag letar efter registreringsnummer, nördigt jag vet! I alla fall så har jag har under en ganska lång tid letat efter 090, så när jag idag på vägen hem från skolan får syn på 091 blir jag givetvis ganska sur (med tanke på att jag nu på två dagar har sett 91, 92 och 93 i ordning men inte den förbaskade 090.) Därför tänkte jag att om jag nu lyckas se 090 på resten av vägen hem så tänker jag faktiskt vända! Jag hann inte mer än tänka klart tanken innan 090 självklart dyker upp framför mig. Det fanns därför inget annat alternativ än att göra en fin liten u-sväng mitt på cykelbanan, vilket jag klarade av fint utan att få fler än en tant att blänga på mig. Fint, så nu ska jag alltså hitta 092. Kan väl förresten nämna att jag senare under min hemfärd såg 094 och sedan 095, så om jag hade hittat den där förbaskade 090 lite tidigare, typ i förrgår, så hade jag varit på 096 nu. Kul. Men ja, så är det väl alltid!

Nu ska ni inte behöva ta del av mina udda sysselsättningar mer utan jag ska faktiskt skriva lite om det vettiga jag gör här nere i Malmö. Till exempel som att jag går i skolan. Oj, vilken överraskning. Nåväl, idag hade jag en ritningslektion mellan 13 och 16. Blev nästan klar med fasadritningen och började med planritningen. Känns inte som att det är så mycket kvar att göra nu så jag behöver nog inte stressa, skönt! Det känns faktiskt riktigt roligt att gå till skolan nu och jag antar att det är så det ska kännas på högskolan, då vet man att man har valt rätt. Vi har visserligen inte börjat med något riktigt tungt ännu. Jag ser ju inte direkt fram emot tentan i arkitekturhistoria som vi kommer att ha i december. Även om det som sagt känns kul att gå till skolan tackar man ju ändå inte nej till en ledig dag sådär lite då och då. Vilket vi har imorgon! Det stod tydligen fel på schemat, och den enda föreläsningen vi skulle ha imorgon skulle vi inte alls ha. Så nu är vi lediga hela dagen, woho! Istället kommer jag nog att träffa några klasskompisar och hitta på något. Känns bra att vi börjar lära känna varandra hyfsat nu, så att vi faktiskt kan umgås lite vanligt också.

Nog om skolpratet. Tänkte istället berätta om något väldigt skojigt. Ja, skojigt för er då, lite mindre skojigt för mig. Tidigare idag, när jag hade diskat, insåg jag att det nog är stopp i rören under diskbänken då mitt diskvatten liksom inte rann undan. Dum som jag är tänker jag att "jo men jag är väl händig nog för att fixa det själv!" så jag dyker ner under diskbänken och börjar skruva och fixa. Jag kan säga så här: det slutade med halvt översvämning på golvet, en väldigt blöt Paulina och fortfarande ganska så stopp i rören. Jag var kanske inte så händig ändå..? Jag tycker dock att de där jävla svängarna på rören är väldigt onödiga. Om det bara hade varit ett rakt rör rakt ner i avloppet hade det ju aldrig varit nåt problem med stopp. Suck. Jag har iaf insett att sånt där med avlopp och rör och sån skit nog är mansgöra trots allt. Så.. om någon är sugen på att jobba lite kan ni ju alltid hälsa på mig!

I och med detta lilla missöde blev min matlagning en aning försenad och även tvättningen som jag lovat mig själv att göra idag. Blev inget med att hänga ut nån tvätt på tork inte, istället får den hänga inne över natten och så kan jag förhoppningsvis hänga ut det som fortfarande är blött en stund imorgon. Det är körigt att vara vuxen alltså!

Trots försening och en stunds oerhörd hunger blev det tillslut mat även för min del den här dagen. Blev nåt så märkvärdigt som pommes frittes med wokgrönsaker (min storebrors specialité) och grillad kyckling, allt för att göra det enkelt för mig. Hade grillad kyckling i frysen, bara att värma, och pommes är ju faktiskt inte så avancerat att göra. Galet gott blev det också.

Måste bara berätta att idag fick jag ett brev på posten! Wooh första brevet till mig när jag bor i Malmö. Brevet var från mamma och innehöll bland annat räkningen till mitt körkort, hmpf, men även en till osthyvel och lite annat smått och gott. Trevligt trevligt. Nu slipper jag diska lika ofta ju!

- Paulina

14 september

Igår var jag duktig, städade lägenheten och lagade mat och diskade. De två sista har jag visserligen gjort varje dag sedan jag flyttade men igår lagade jag mat så det räcker i två dagar till. Underbart att inte behöva laga mat idag när jag kom hem från skolan. På kvällen igår kände jag mig dock så slö eftersom jag varit inne hela dagen, så då bestämde jag mig för att ta en liten cykeltur ner till stranden. Det var bara det att när jag cyklat en bit började det ösregna. Inte så kul kanske men jag fortsatte ändå. Cyklade förbi Zlatans hus och tittade lite nere vid kallbadhuset. Det gick dock inte att se så mycket för regnet och för att det var så mörkt.

Idag hade jag skola kl 15-17, en föreläsning om arkitekturhistoria. Den tiden på dagen måste ju vara den sämsta någonsin att ha en lektion. Man sover bort hela förmiddagen och när man kommer hem är det försent att hitta på nåt. Riktigt uselt. Trots det har jag ändå lyckats få en del vettigt gjort idag. (Dock inte tvättat, som jag hade tänkt från början). Har däremot suttit större delen av kvällen och arbetat med min ritning som börjar bli riktigt bra nu faktiskt. Hoppas att jag kan få den klar imorgon på lektionen så att jag kan börja med planritningen. Imorgon har jag skola mellan 13 och 16. Då ska vi rita på våra ritningar hela tiden, så man borde väl komma en bit iaf. Ska försöka tvätta lite imorgon med! Har hunnit få en del smutstvätt som ligger utspritt i lägenheten nu. Kan bli spännande, lär ju få ringa mamma ett antal gånger innan jag får pli på tvättmaskinen.

Kände att detta blev ett otroligt tråkigt inlägg, men det har inte direkt hänt nåt roligare än det jag skrivit. Eller jo, nu ljög jag. Rasmus har ju faktiskt bokat biljett nu! Han kommer hit ner den 23:e, dvs. nästa onsdag. Kommer bli underbart att träffa honom igen! Längtar :)

- Paulina


12 september

Igår hade vi två föreläsningar i skolan i kursen "Grafisk form och layout i byggd miljö". De handlade bland annat om färgscheman och vektorgrafik. Kändes väldigt segt vissa stunder men överlag var det faktiskt intressant och framför allt tror jag att jag kommer ha nytta av sakerna läraren pratade om, om jag nu lyckas lära mig allt, eller åtminstone en del av det utantill.

På kvällen var det förfest hos en i klassen. När vi kom dit visade det sig att hon bodde i vad som kändes som en enorm lägenhet med tre andra studenter. Det var en takvåning på 166kvm med två stora balkonger. För denna betalade de ungefär 2500 kr var i månaden. Man ville ju bara spy så avundsjuk blev man. Nej, men det var iaf otroligt fint och vi i klassen som var där bestämde oss redan då för att det var det självklara stället för klassfester i framtiden. Kvällen var iaf trevlig och jag pratade med lite mer folk i klassen. När det senare blev dags för utgång åkte jag dock hem istället. Det var inte så många som skulle ut och de skulle förmodligen till ett ställe som hade 20-årsgräns. Det gjorde inte mig så mycket, för jag var trött och kände ändå för att åka hem och bara ta det lugnt och sen sova. Måste bara nämna också att jag igår fixade cykelbelysning, så nu kan jag vara ute och cykla i mörkret utan att riskera böter, och utan att ni behöver oroa er för att jag inte syns!

Idag har jag mest tagit det lugnt faktiskt. Jag kollade dock upp och letade reda på kartan var närmsta Netto ligger och det visade sig ligga väldigt nära där jag bor. Därför tog jag cykeln och åkte dit eftersom jag behövde handla lite juice och mjölk. Väl där gjorde jag en intressant upptäckt när jag skulle ta mjölk. Det enda märket som hade lättmjölk, som jag dricker, var Skånemejerier och då fick det ju bli det. Det konstiga var att Skånemejerier inte har alls samma "färgsättning" på förpackningarna som alla andra (vad jag vet) har. Standardmjölken var gul, mellanmjölken blå och lättmjölken röd. Vad hände där? Ska jag som dricker lättmjölk, helt plötsligt dricka röd mjölk. Det ställer ju till det totalt i min stackars hjärna. Jag säger då det, Skåne är konstigt. Nåväl, jag får väl helt enkelt vänja mig vid att allt inte alltid är som det brukar.

Netto hade tyvärr inte margarin, som behövdes till mina chokladbollar som jag bestämt mig för att baka, så därför fick jag ta mig en tur till affären i köpcentrat Mobilia för att handla det också, och när jag jag ändå var där gick jag in i blomsteraffären också och köpte två gröna växter. Känner mig så vuxen!

Som sagt blev det chokladbollsbak innan ikväll, samtidigt som jag lagade mat, och dem tillsammans med de vindruvor som jag också köpte på min lilla "shoppingtur" är vad jag har festat på ikväll i all min ensamhet.

- Paulina

10 september

Idag började vi göra våra ritningar över byggnaderna. Hade en tre timmars lektion mellan 9 och 12, som mot förmodan faktiskt gick ganska snabbt. En del av tiden spenderades i kopieringskön för att kunna kopiera de redan existerande ritningarna upp till rätt skala. Sedan började ritandet, vilket var grymt klurigt eftersom huset hade ändrats massor efter att den ritningen vi tittar på gjorts, men det var samtidigt väldigt roligt och jag hoppas att det blir bra i slutändan. Klarar mig nog utan T-linjal tillsvidare också, men ska ändå försöka få tag på en så snabbt som möjligt. Vår andra lektion, en föreläsning i Arkitekturens grunder, blev inställd för att den var bokad i en olämplig sal, så därför hade jag gott om tid att cykla runt och utforska staden lite idag. Var på Ica Maxi och handlade sallad och tomater, hämtade en gratis cykelhjälm i Folkets park och så kollade jag in var närmaste friskis & svettis ligger. Ska nog dra dit nån dag snart och köpa träningskort, får panik på mig själv när jag inte tränar.

Nu i kväll efter att jag lagat mat, diskat och slöat en stund bestämde jag mig för att ta en liten cykeltur ut till Västra Hamnen och kolla lite på solnedgången. Tyvärr så missade jag precis när solen gick ner, men det var ändå jättefint ljus och jag satt en stund vid strandpromenaden och läste bok, åt kakor och tog lite kort. Riktigt mysigt att få ta det lite lugnt en stund och bara slappna av. Känns helt underbart att vara så nära havet att man kan ta cykeln dit. Tror faktiskt inte att jag riktigt har förstått att jag faktiskt bor här nu, känns nog fortfarande lite som att jag bara är på semester eller nåt. Jag stannade inte jättelänge därute vid strandpromenaden, utan cyklade hem innan det blev för mörkt. Jag har nämligen inga lampor på cykeln ännu och jag vill ju inte riskera att bli stoppad av polisen och få betala böter. På vägen hem cyklade jag förbi Pildammsparken och det såg verkligen hur fint ut som helst sådär i kvällsljuset. Kände dock att jag inte ville stanna idag, utan det får bli nästa gång jag tar en kvällscykeltur.

Nu ska jag äta en macka och sen blir det sova faktiskt. Skola imorgon från 9 till 15. Ska på två föreläsningar i "Grafisk form och layout i byggd miljö". Tror att det är introduktion till uppgift 2 med. Imorgon kväll blir det förfest och sedan utgång med klassen. Det blir nog roligt och förhoppningsvis lär jag känna lite fler i klassen.

- Paulina

9 september

Nu börjar det kännas som att skolan kommit igång på riktigt. Vi har fått våra första uppgifter och den ena ska lämnas in redan nästa vecka. Igår var jag i skolan från 10-17 vilket borde kännas som väldigt lång tid, men det gick ganska fort faktiskt, för en del av tiden var vi ute med klassen och fotograferade ett område nära skolan. Detta hör till första uppgiften i kursen "Grafisk form och layout i byggd miljö", vilken innefattar att vi med ett enda foto ska försöka få en förskönad bild av ett område som inte är så, för att citera min lärare; "jättesexigt". En väldigt flummig uppgift för vi har inte direkt fått några mer riktlinjer än att vi ska ta en bild som ska fånga vår tänkta målgrupps intresse. That's it. Samtidigt är det kul att vi får göra lite som vi vill. Det blir nog förhoppningsvis bra.

Den andra uppgiften vi fått, och som ska lämnas in på torsdag nästa vecka, är i kursen "Byggd miljö: Arkitekturens grunder". Där har vi fått välja en ritning till ett gammalt hus som finns nånstans i Malmö, och till nästa vecka ska vi göra en egen, väldigt detaljerad ritning av detta husets Entré, så igår efter skolan var jag och fotade entrén för att få bilder av hur det verkligen ser ut. Som tur är hade jag lyckats välja ett hus som inte hade massor med små snirkliga detaljer runt entrén som många andra hade. Skönt! Känns inte alltför omöjligt att hinna klart med ritningen på en vecka då. Vad som dock känns lite jobbigt är att jag inte lyckats få tag på allt material som behövs till kursen än. Har lyckats få tag på det mesta, till och med en batteridriven suddmaskin (liksom va?), men jag saknar fortfarande en T-linjal, som tyvärr känns som en väldigt viktig sak. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det, med tanke på att affärerna säger att de kanske får in nya nästa vecka och ritningen ska ju lämnas in nästa vecka. Hm. jag får väl försöka fixa det med en vanlig linjal eller nåt.

Idag var det kårens dag på Kranen, vilket innebar att det var jakt efter gratisgrejer som stod på schemat för mig och två av mina klasskompisar. Vi lyckades få en hel del skojigt, t.ex. schampoo, balsam, energidryck, kollegieblock och massa mer. Det gäller att vara snål när man är fattig student och därför tas gratissaker tacksamt emot!

Måste bara säga att jag har lyckats ganska bra med det här att flytta hemifrån hittills. Har lagat mat OCH diskat två dagar i rad nu. Duktigt av mig. Hoppas det håller i sig bara.

- Paulina

7 september - En dag att minnas

De senaste dagarna, då jag inte skrivit något här, har varit händelserika. Torsdagen och fredagen bestod av skola dvs. några föreläsningar och sedan den så kallade Malmödagen som kåren ordnat på fredagen. Malmödagen innebar att vi små vilsna själar som flyttat till Malmö för att plugga fick en två timmars guidad busstur runt i staden. Detta var faktiskt väldigt intressant, och jag är glad att jag åkte med. Fick se Zlatans hus på vägen! Ganska snyggt faktiskt, men höga murar runtom så man kunde bara se den översta delen av huset. Efter rundturen blev vi avsläppta vid ett ställe som heter Inkonst/Plocke-pinn där vi blev bjudna på (väldigt äcklig) mat.

Helgen har jag spenderat hemma i Borås, har träffat lite släkt och vänner för att säga hejdå så länge. Vet ännu inte när jag kommer hem till Borås nästa gång, men hoppas att det inte dröjer allt för länge. Jag har även självklart varit med Rasmus en del. Känns väldigt tungt att inte kunna träffa honom lika lätt som jag kunnat nu när jag bott i Borås. Men vi får lösa det på bästa sätt helt enkelt och försöka åka till varandra så ofta vi kan.

Ikväll åker jag alltså tillbaka till Malmö med tåget som går från Borås klockan 20.10. Känns jobbigare att åka ner den här gången än vad det gjorde förra gången. Dels för att jag åker själv nu och dels för att jag faktiskt inte vet när jag kommer till Borås igen. Samtidigt ser jag fram emot att få lära känna klassen, utforska en ny stad och faktiskt att få klara mig själv. Jag ser det som en utmaning för mig att laga mat, städa, gå upp på morgonen och allt det där man gör när man bor ensam.

MEN, för att komma till det som faktiskt känns allra viktigast att skriva om idag, hänvisar jag först och främst till dagens rubrik; "En dag att minnas". Detta står inte enbart för att jag faktiskt flyttar hemifrån idag, utan även för att jag idag tagit mitt efterlängtade KÖRKORT! Gjorde teorin imorse 8.30, fick 59 av 65, heelt okej. Sedan gjorde jag uppkörningen kl 13. Var faktiskt inte särskilt nervös till något av det, vilket jag trodde jag skulle vara. Riktigt otroligt jävla skönt att ha det avklarat nu iaf!! Slipper tänka på det mer nu när jag flyttar till Malmö. Gaaalet underbar känsla!

- Paulina

2 september

Gårdagens inlägg blev kanske aningen långt, och jag tog därför inte upp så mycket av det som faktiskt hände just igår. Jag skulle vara på skolan klockan tolv för upprop. Var inte särskilt nervös och det visade sig att jag faktiskt inte hade anledning att vara det heller. Jag fick hjälp att hitta till salen och sen var det ju bara att sätta sig och lyssna. Det började med precis just ett upprop. Programansvarige sa ens namn och man fick svara med staden man kommer ifrån. Mest för att det var roligt att veta utspridningen liksom. När detta var klart var det lite info om skolan, utbildningen osv. och jag måste säga att det verkligen kändes hur bra som helst. Jag tror att GPT varit en riktigt bra grund för den här utbildningen, vad det verkar som nu iaf, för jag känner till de flesta program som vi ska använda oss av nu och jag har använt mig av en hel del av dem under gymnasiet. Måste till och med säga att jag just nu känner mig oerhört nöjd över att jag faktiskt valde webbdesign som IV på gymnasiet. Nåväl, efter informationen fick vi i alla fall en kort rundtur i de två husen som vi ska hålla till i. Kranen och Ubåtshallen heter de, och det är de byggnader inom Malmö Högskola som ligger ute i västra hamnen, nära Turning Torso.

Resten av gårdagen spenderade jag och mamma med att cykla runt lite i Malmö, kolla in delar av centrum och köpa lite småsaker. Bland annat tyg som mamma sytt gardiner av idag. Tack mamma!

Idag var det Malmö högskolas dag, vilket innebar att det skulle vara lite mässa och sen några föreläsningar i det så kallade 'Orkanen'. Det började klockan tolv, men jag var där kvart, tio i eller nåt. Vid kvart över hade jag gått förbi alla montrar ett par tre gånger, hade en hel hög med papper, broschyrer och kalendrar. Då kände jag att jag var nöjd. Orkdade inte ställa mig i den extremt långa kön till gratis falafel och jag orkade inte vänta till klockan ett för att lyssna på de olika föreläsningarna. Cyklade därför och mötte mamma, sedan cyklade vi till skolan där jag hämtade ut mitt Multikort, en slags id-handling som jag behöver för att kunna komma in i datasalar, kopiera osv. Otroligt snyggt foto av mig är det dessutom på! Haha.

Efter ytterligare utforskning av centrum och en riktigt god lunch på en restaurang som heter Mando Steakhouse cyklade vi hem igen, var hemma drygt en timma och sedan begav jag mig till 'Tallriken' i Pildammsparken där det skulle ske lite insparksaktiviteter som tvåorna ordnat. Där väntade lite tipspromenad indelade i lag. Dock inte svarsalternativ, utan vi skulle skriva något av våra namn och sedan tävla mot varandra. Jag fick vara "svar" på "Vem vågar ballongdansen?". Visade sig vara den klassiska leken då man har ett snöre med en ballong runt ena foten och ska trampa sönder de andras ballonger. Jag, som var i lag rosa, bildade pakt med lag lila och lag grönt, men slutade tillslut på tredje plats. Efter alla tävlingar blev vårt, lag rosas, resultat också tredje plats. Har varit en riktigt rolig kväll! Har lärt känna några i klassen, dock inte alla eftersom den består av ca 40 personer, och ser nu fram emot morgondagen då det blir två föreläsningar mellan 8 och 12. Hoppas alla i klassen är lika glada och sociala som nu ikväll. Åh, måste bara nämna att jag hittat två elfsborgsfan! En av dem går i tvåan och kommer ifrån trollhättan, den andra går i min klass och kommer ifrån Sjöbo. Alltså Sjöbo i Skåne och inte i Borås. Jag verkar vara ganska ensam om att komma ifrån Borås på den här utbildningen. Jag verkar också vara ganska ensam om att vara "så liten". Har än så länge inte pratat med någon som är under 20 i min klass. Menmen, de får väl ta hand om lilla mig.

- Paulina

Början på något nytt..

Jag tänkte såhär; för att återkoppla till mitt senaste, kanske en aning plötsliga och otydliga inlägg försöka förklara vad det är för saker som faktiskt har hänt och som kommer att hända. Det var en halv evighet sedan jag skrev någonting här och jag har säkerligen tappat de få läsare jag faktiskt hade. I ett försök att vinna tillbaka era läsande ögon ska jag nu återuppta mitt bloggande, för först nu känner jag att jag faktiskt har en vettig anledning till att skriva. Igår gick nämligen flyttlasset till Malmö för min del, där jag idag har börjat plugga på Malmö Högskola. Utbildningen jag ska gå heter "Arkitektur, Visualisering & Kommunikation" vilket kanske låter oerhört avancerat för ovana öron. Dock så är detta bara en 3-årig linje och man blir inget direkt yrke när man är klar, utan får en kandidatexamen i Byggd miljö, vilket kan leda till jobb på t.ex. stadsbyggnadskontor, arkitektkontor osv. Idag var det upprop och min klass består av ungefär 40 personer, som av utseendet att döma verkade helt okej. Det återstår väl att se sen när jag väl lärt känna dem.

Nu tänkte jag dock börja från början, eller i alla fall från det att jag slutade skriva här. Ni måste förstå att jag tänker göra mitt bästa för att inte skrämma bort er det första jag gör med ett miltals långt inlägg, utan jag kommer sammanfatta de senaste månaderna ganska kort och koncist, men ändå försöka ta upp de viktigaste händelserna på ett bra sätt. Så, låt oss börja från början. Mitt senaste inlägg där jag faktiskt skrev något förståeligt var den 17 mars, några dagar innan min klass skulle resa till Kina. Denna resa var och är fortfarande något av det mest lärorika och roligaste jag varit med om. En sådan upplevelse får man bara en gång och även om det vissa stunder kändes tugnt eller jobbigt, vi var ju trots allt en hel klass plus lärare som levde väldigt nära inpå varandra i två veckor, så är det till störst del fina minnen jag har därifrån. Studiebesök på kinesiska skolor och företag är något som man knappast gör på en vanlig semesterresa och jag är för evigt tacksam över att jag fått vara med om detta, men för att inte enbart ta upp de bra sakerna från resan kan jag ju nämna en liten negativ sak. Det var att jag vaknade upp första morgonen med världens förkylning. Feber, snuva och  tappning av rösten var ett faktum. Dock var en förkylning inget ovanligt för någon av oss i slutet av resan. Alla hade varit eller var förkylda när vi tillslut återvände till Sverige efter två otroligt händelserika veckor.

Som sagt vill jag inte göra det här inlägget alltför långdraget och går nu raskt vidare till nästa punkt på min långa lista med saker jag vill få sagt. Efter hemkomsten ägnades några veckor åt hårt skolarbete samtidigt som vi jobbade på att sammanställa filmen från vår resa. Filmen spelades sedan upp för våra föräldrar i samband med att kinesiska elever från skolan i Shanghai kom och besökte oss, men innan detta hann vi även med den årliga kortegen. Vårt kortegebidrag för i år handlade om "Piraterna i Somalia" och jag måste säga att jag är oerhört nöjd med vår prestation. Vi byggde ett stort piratskepp av en sådan utomordentlig klass att åskådare fakiskt applåderade åt oss utmed vägen.

Några veckor efter kortegen var det dags för besöket från Shanghai. De elever som besökte Sverige bodde hemma hos flera av oss i klassen och jag tror att alla i GPT06 kan instämma i att detta var en väldigt speciell upplevelse. Att försöka kommunicera med någon som knappt säger eller förstår någonting är inte det lättaste. Dagarna de kinesiska eleverna plus lärare var i Borås var fullspäckade med aktiviteter från morgon till kväll och det var nog med en aning lättnad vi svenskar tillslut tog farväl av dem, men det var givetvis oerhört lärorika och minst sagt roliga dagar.

Inte långt efter detta var det dags för bal! En dag som jag aldrig kommer att glömma, allt var perfekt! Från håruppsättning till klänning till sällskapet till maten till allt! Visst fanns det småsaker som man kunde gnälla över, vilket vissa gjorde, men jag valde att släppa allt det och bara ha roligt. Mitt val resulterade i att bli en minst sagt hellyckad kväll. Vilket även studenten, som ägde rum två veckor senare, blev. Trots konstant regn under dagen, och att vi inte kom in på Grand på kvällen var det en oförglömlig dag. Så mycket glädje! Vi hade klarat tre tuffa år på gymnasiet! Helt obeskrivligt!

Mitt sommarlov har inte varit alltför händelserikt, vilket både varit skönt och ibland galet tråkigt. Hade inget sommarjobb i år, vilket helt enkelt berodde på att jag inte ansträngde mig nog för att få nåt. Har istället spenderat lovet med att försöka träffa Rasmus, vänner och släkt så mycket som möjligt. Var även på Hultsfredsfestivalen. Lite väl mycket regn, men riktigt bra spelningar och riktigt trevligt sällskap resulterade i en riktigt trevlig vecka.

Vad jag absolut inte får glömma att berätta om är midsommarfirandet hos Emelie. En stor del av klassen var där och vi hade tillsammans ordnat med massor med mat, midsommarstång och massor med trevligt. Några av oss sov även över och kunde på morgonen njuta av en exemplarisk frukost, ordnad av mig och Malin. Kunde inte haft en trevligare midsommar.

Nu i slutet av sommaren har det mest varit planering inför flytt som gällt, men har också hunnit med min farbrors sambos 25-årsfest, där jag bland annat spelade gitarr och sjöng låten "This is my life". Det var första gången jag spelade gitarr inför folk, men var inte särskilt nervös innan och det gick faktiskt jättebra. Fick en massa beröm efteråt.

Har även hunnit med lite avskedskvällar för folk som ska flytta. Bland annat blev jag och Fanny avvinkade genom att vi var ett gäng som körde Lasergame. Riktigt roligt! Men ännu roligare att jag och Fanny fick köra sumobrottning och tjurridning efter det. Var jättekul, men ganska jobbigt faktiskt. Kvällen avslutades med god mat på Grekiska Tavernan och sedan glass på McDonalds.

Igår var det alltså dags för flytt till slut, men på morgonen gjorde jag halkkörningen. Var väldigt nervös till en början, men det visade sig vara jätteroligt, vilket ju faktiskt var det alla jag pratat med hade sagt till mig innan. När halkan var avklarad och jag var hemma igen var det bara att packa ner alla mina sista saker som skulle med till Malmö och sen vid 18 åkte jag och mamma. Dags att flytta hemifrån liksom!

Nu är jag alltså framme vid slutet. Eller.. inte slutet kanske men iaf där jag är idag. Det känns som att jag halvt misslyckades med att hålla detta inlägg kort och koncist och jag är därför stolt över er läsare som faktiskt orkade läsa hela vägen hit. Detta är alltså början på något nytt och jag ska verkligen försöka skriva om det som händer här nere i de sydligare breddgraderna. Jag hoppas att mina nedkrafsade rader kan vara till intresse för er därhemma i Borås. Detta är ett sätt för er att hålla er uppdaterade, få lite koll på mig liksom, så lova mig nu att om jag slarvar med bloggandet får ni skälla på mig. Jag har ju trots allt lovat.


- Paulina

RSS 2.0